general icon officiËle distributeur
service icon erkend servicecentrum

Goudzoeken in de Natuur: Een Avontuurlijke Gids


Stel je voor dat je diep in de wildernis bent, omringd door het geluid van stromend water en het geritsel van bladeren. Je houdt een goudpan vast, vastberaden om een glimp op te vangen van de kostbare metalen die moeder aarde verbergt. Laten we samen ontdekken hoe je dit eeuwenoude avontuur kunt beleven door goud te zoeken in de natuur.

Laat je niet foppen door Pyriet

 

Pyriet, ook wel bekend als "fool's gold", trekt al eeuwenlang de aandacht vanwege zijn gouden glans en gelijkenis met het echte edelmetaal. Dit mineraal bestaat uit ijzer en zwavel en wordt vaak aangetroffen in metamorfe en sedimentaire gesteenten. Ondanks zijn uiterlijke overeenkomst met goud heeft pyriet een lagere economische waarde en werd het in het verleden voornamelijk gebruikt voor zwavelproductie. Pyriet vormt perfecte kubussen en heeft een hardheid vergelijkbaar met dat van echte goudklompjes. Het is echter van essentieel belang om te onthouden dat pyriet niet hetzelfde is als goud en beginners in de wereld van goudzoeken moeten oppassen voor deze verwarring. Terwijl pyriet misschien geen schat is, draagt het mineraal toch bij aan het fascinerende palet van de natuurlijke wereld.

Waar moet je beginnen en wat zijn de juiste stappen om goud te zoeken?

 

Stap 1: De Juiste Plek Vinden

Voordat je je goudpan oppakt, is het essentieel om te weten waar je moet zoeken. Goud wordt vaak aangetroffen in rivieren en beken, waar water de aarde heeft weggespoeld en de kostbare deeltjes heeft blootgelegd. Doe onderzoek naar historische goudvondsten in je regio en zoek naar gebieden met een rijke geschiedenis van goudafzettingen.

 

Stap 2: Verzamel de Benodigdheden

Bereid je voor op je goudzoekers avontuur door de juiste uitrusting te verzamelen:

 

Wat heb je nodig?

 

1. Goudpannen: Er zijn verschillende soorten goudpannen beschikbaar, elk met een eigen ontwerp en doel. Een traditionele goudpan heeft een ondiepe basis met schuine zijkanten en ribbels aan de binnenkant. Dit ontwerp helpt bij het scheiden van goud van ander materiaal. Een spiraalvormige goudpan heeft een spiraalvormig patroon aan de binnenkant, waardoor het proces van het scheiden van goud efficiënter wordt.

2. Schepje: Een klein schepje om bodemmateriaal te verzamelen.

3. Emmer: Voor het bewaren van monsters om te pannen.

4. Loep: Een vergrootglas om je goudvondsten van dichtbij te bekijken.

Stap 3: Verzamel een Monster

 

Schep bodemmateriaal op van de rivierbedding of de oever. Dit materiaal kan kleine gouddeeltjes bevatten die door erosie zijn vrijgekomen en met het water zijn meegevoerd.

Stap 4: De Pantechniek Beheersen

  1. Vullen: Plaats wat van het verzamelde materiaal in de goudpan.
  2. Onderdompelen en Schudden: Dompel de pan onder water en beweeg deze voorzichtig heen en weer. Het water spoelt het lichtere sediment weg, terwijl het zwaardere materiaal, zoals goud, op de bodem blijft liggen.
  3. Afgieten: Giet voorzichtig de bovenste laag met zand en grind af, waarbij je het goud onderaan laat liggen.
  4. Herhaal: Herhaal dit proces en verwijder geleidelijk het overtollige materiaal

Stap 5: Identificatie van Goud

Gebruik de loep om de overgebleven deeltjes te inspecteren. Goud heeft een karakteristieke glans en kleur, waardoor het zich onderscheidt van andere mineralen.

De Sluicebox - Een Geavanceerd Hulpmiddel

Naast goudpannen kun je ook een sluicebox gebruiken. Een sluicebox is een langwerpige doos met ribbels aan de onderkant. Wanneer water door de sluicebox stroomt, blijven zwaardere materialen, waaronder goud, achter in de ribbels terwijl het lichtere materiaal wordt weggespoeld. Dit is een effectieve methode om grotere hoeveelheden materiaal te verwerken en meer goud te verzamelen.

Stap 6: Meesterschap Ontwikkelen

Het succesvol vinden van goud vergt oefening en geduld. Na verloop van tijd zul je beter worden in het herkennen van goud en het verfijnen van je pantechniek.

WatchDutchMD op zoek naar goud in Spanje.

De schatzoekers van het Youtube kanaal WatchDutchMD trok de bergen van Spanje in om vervolgens enkele kilometers door een rivier te ploeteren. Eenmaal op de bestemming aangekomen schepten ze zand uit de bergen en grind van de grond om dit in de Garrett Deluxe goudpannenset te zeven. Brian, Jim, Martyn, Stephanie en Siobhan leerden van Virgillio hoe ze moesten goudpannen. Al snel vonden ze kleine stukjes goudstof. Na een uur in de koude rivier te hebben gestaan, zijn ze verder getrokken, nog dieper de rivier in. Daar vonden ze de perfecte plek. Tijdens het duiken met hun zaklampen dicht langs de bergmuur zagen Virgillio, Siobhan en Stephanie iets glinsteren. Met een pincet pakte Siobhan een goudklompje zo uit de bergnaad. Snel volgde de rest met klompjes goud! Het was een groot succes!

 

Wil je weten hoe dit avontuur afliep? Check dan het YouTube-kanaal van WatchDutchMD.

Het avontuur van een goudzoeker

Het avontuur van goudzoeken in de natuur roept een gevoel van verwondering op, vergelijkbaar met dat van de goudzoekers uit het verleden. Hoewel je misschien niet meteen een fortuin zult vinden, is de ervaring van het ontdekken van de schatten die de aarde te bieden heeft, onbetaalbaar. Dus trek eropuit, laat de natuur je gids zijn en geniet van het spannende proces van het vinden van goud op de meest onverwachte plekken ter wereld. Of je nu een traditionele goudpan of een sluicebox gebruikt, elk moment kan een stap zijn op weg naar een waardevolle ontdekking.

 

Wil je zelf in het buitenland ook op zoek naar goudklompjes met een goudpan of een gouddetector? Bekijk dan deze video met zeer waardevolle tips hoe en waar je dit het beste kunt gaan doen. Zo kun je aan de hand van geologische kenmerken leren herkennen in welke gebieden de kans op het vinden van natuurgoud het grootst is!

Een commentaar schrijven

Uw commentaar wordt pas na beoordeling gepubliceerd.

Datum

25 augustus 2023

Auteur

Siobhan

Terug naar het overzicht