De beste deal van het jaar: Bespaar nu 10% op bijna al onze artikelen met de code: BLACK10
general icon officiËle distributeur
service icon erkend servicecentrum

15-10-2021

leo

Hoe vind ik goede plekken om te zoeken?

Het is allereerst belangrijk te bedenken waar je naar op zoek bent? Wil je bijvoorbeeld graag euromunten en sieraden vinden, dan kan je het beste zoeken op plekken die druk bezocht worden en waar nu nog steeds veel mensen komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stranden, maar ook speeltuintjes en in het park. De Nederlandse bodem ligt vol met geschiedenis.

Ben je juist op zoek naar oude munten en gebruiksvoorwerpen, dan doe je er goed aan om je eerst te verdiepen in die plaatsen waar mensen vroeger woonden en welke wegen ze bewandelden. Er zijn metaaldetector hobbyisten die zich specialiseren in het zoeken naar bepaalde vondsten. Vondsten uit bepaalde periodes uit de historie (Romeins, Middeleeuws, Keltisch, WOII). Bijvoorbeeld door zich te verdiepen in oude kaarten, boeken, ansichtkaarten etc. In de bibliotheek is vaak genoeg te vinden!

Over het algemeen zijn de betere plekken daar waar veel menselijke activiteit is geweest. Interessante locaties zijn vaak de kerkpaden, plaatsen waar vroeger markten of kermissen werden gehouden, oude hessen- of handelsroutes, paden en kruispunten, oude begraafplaatsen, rondom oude molens, watertorens, oude aanlegplaatsen, plaatsen waar kastelen of ruïnes staan of stonden, geploegde akkers, oude parken, bossen, stort (terrein met oude grond uit de stad), bouwterreinen, rondom oude zwemplaatsen, campingterreinen etc. Turfwin gebieden zijn ook zeer aantrekkelijk.

Bij ons in Friesland begon de turfwinning al voor het jaar 1600. Turf werd op boten geladen, verkocht en naar de grote steden in Nederland en België gebracht. Daar namen ze een lading stadsafval mee als retour vracht en dat werd weer verkocht aan de kleine startende boertjes in de turfgebieden in o.a. Friesland. Juist in dit afval dat jaarlijks over de akkers werd gestrooit worden veel munten, gespen, knopen, kogels en zilver gevonden. Soms zelfs gouden voorwerpen die in bijvoorbeeld Amsterdam of Den Haag verloren zijn. In dit afval dat vruchtbare grond werd, vinden zoekers de mooiste stukjes historie uit Nederland, België en Duitsland.

Denk nooit dat in je eigen omgeving niets te vinden is, want dat is zeker niet waar. O.a. bij de afbraak van oude gebouwen, onder vloeren, op het moment dat oude straten worden opengebroken, bij stadsparkvernieuwing en ook in de buurt van kanalen en vaarten kunt u zeker veel geluk hebben. Een goede tip is ook om in het bejaardentehuis of bij andere ouderen in de omgeving te vragen naar de geschiedenis van het dorp. Bijvoorbeeld waar vroeger gefeest werd, waar bijeenkomsten georganiseerd werden of de ijsbaan was. Door voorwerk te doen naar interessante zoeklocaties bij jou in de buurt kun je je kans op succes vergroten.

Je kunt hiervoor uitgebreid de geschiedenis van een stad of streek induiken door geschiedenisboeken te lezen of het internet te raadplegen. Veel mensen maken hierbij gebruik van de websites:

Belangrijk! Controleer voor u ergens gaat zoeken eerst of dat toegestaan is in het betreffende gebied en vraag altijd toestemming van de grondeigenaar.

Filter
leo

Het is allereerst belangrijk te bedenken waar je naar op zoek bent? Wil je bijvoorbeeld graag euromunten en sieraden vinden, dan kan je het beste zoeken op plekken die druk bezocht worden en waar nu nog steeds veel mensen komen.

blog-beste-detector

Dit is een vraag die we heel vaak krijgen! En hier is echt geen eenduidig antwoord op te geven. Het is niet zo dat de duurste metaaldetector ook de allerbeste voor jou is. Persoonlijke voorkeuren, je kennis en je ervaring spelen hierbij een grote rol.