De beste deal van het jaar: Bespaar nu 10% op bijna al onze artikelen met de code: BLACK10
general icon officiËle distributeur
service icon erkend servicecentrum

15-10-2021

idc-sondel-funde-identifizieren

Hoe kan ik mijn vondsten determineren?

Determineren betekent het identificeren van uw vondst. Oftewel het herkennen en kunnen benoemen wat voor vondst het is. U kunt dit op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door het laten onderzoeken van voorwerpen die u gevonden heeft door kenners en experts. Op deze manier komt u meer te weten over het voorwerp.

In Nederland kunt u uw vondsten ook laten determineren door de PAN of door archeologen en andere determinatie specialisten in uw regio. Regelmatig worden er ook determinatiedagen voor bodemvondsten georganiseerd.

Een andere optie is muntenboeken en andere literatuur te raadplegen. Tegenwoordig wordt het ook steeds populairder om vondsten via Facebook pagina’s te laten determineren door mede hobbyisten. Een andere mogelijkheid is om uw vondst te vergelijken met vondsten uit de databank van de PAN / vondsten.nl met die van andere hobbyisten.

Tip: Om teksten op een munt te kunnen ontrafelen kunt u het beste een foto maken van de munt en deze foto op uw computer uitvergroten. Mogelijk kunt u dan wel de jaartallen en teksten aflezen, die u met het blote oog moeilijk kunt zien.

Filter
leo

Het is allereerst belangrijk te bedenken waar je naar op zoek bent? Wil je bijvoorbeeld graag euromunten en sieraden vinden, dan kan je het beste zoeken op plekken die druk bezocht worden en waar nu nog steeds veel mensen komen.

blog-beste-detector

Dit is een vraag die we heel vaak krijgen! En hier is echt geen eenduidig antwoord op te geven. Het is niet zo dat de duurste metaaldetector ook de allerbeste voor jou is. Persoonlijke voorkeuren, je kennis en je ervaring spelen hierbij een grote rol.